Forbrukslån – den store oversikten

Velkommen til vår store oversikt over forbrukslån!

Forbrukslån er et lån man kan få uten å stille sikkerhet i eiendeler. Som regel må man stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom som pant for å få innvilget lånet. Med et forbrukslån slipper man å stille eiendeler som sikkerhet.

Et typisk forbrukslån lar deg låne mellom 1 000,- og 500 000,- kroner. Siden bankene tar mye større risiko ved å gi et lån uten sikkerhet, er disse lånene mye dyrere enn vanlige lån. Vanlig effektiv rente varierer fra 6,9% til 25% per år, men kan i enkelte tilfeller bli så høy som 40%.[1] Før innvilgning av lån blir det utført en kredittsjekk, hvor banken ser om søkeren har betalingsanmerkninger og hvor mye personen har tjent de siste årene. I tillegg til dette må en ofte vise fram siste lønnslipp og selvangivelsen for det forrige året. Hvis lånet blir innvilget så kan søker legitimere og signere digitalt med BankID. Pengene vil da bli utbetalt innen 1-3 virkedager.

Personer med betalingsanmerkninger vil ikke få innvilget forbrukslån i noen norske banker. NAV har en egen gjeldstelefon som kan gi råd til personer som gjeldsproblemer. De kan også henvise videre til kommunal gjeldsrådgiver.

Krav til søker av forbrukslån

I tillegg til kredittsjekk for å utelukke eventuelle betalingsanmerkninger, har aktørene som tilbyr forbrukslån ofte en rekke andre kriterier. Merk at forskjellene her kan være store. Nedenfor ramses grunnkravene opp.

  • Alder minimum 20 år
  • Norsk statsborger i minst 2 år (ofte krav om tre år sammenhengende)
  • Årlig bruttolønn minimum 200 000 NOK/år
  • Må bestå kredittsjekk

Kilde: Wikipedia